woord.
beeld.
muziek.
woord
1ste en 2de leerjaar
Woordinitiatie - 1 lesuur per week
Verhalen vertellen en verkleden. In de lessen woordinitiatie proef je van taal en toneel en wordt je expressie en taalgevoeligheid spelenderwijs gestimuleerd. Ook je verbeelding is hier elke les opnieuw aan de macht. Het podium, de verkleedkoffer en de klas staat altijd klaar en verwelkomt je met al je fantasie en spelplezier.
KAmielkes - 1 lesuur per week
Ben je een creatieve doener en dromer, dan is de KAmielkes iets voor jou. In deze muzische klas krijg je een wervelwind van indrukken en ervaar je hoe leuk het is om met beeldende kunst, muziek en woord bezig te zijn. Proeven van de KAmielkes is op jonge leeftijd kennis maken met alles wat de Kunstacademie te bieden heeft. Ideaal als oriëntatie en smaakmaker. De les KAmielkes kun je meepikken direct na schooltijd.
3de tot 6de leerjaar
Woordatelier - 1 lesuur per week
Welkom in de wondere wereld van het woordtheater. In deze lessen werk je aan je uitspraak, je houding en je stemvolume. Maar je doet er ook de gekste dingen. Met je eigen fantasie maak je zelf een toneeltje, breng je een gedicht op een leuke manier voor de klas en verzin je de stoerste verhalen. Je expressie en taalgevoeligheid krijgt elke week een heerlijke boost.
1ste tot 3de middelbaar
Woordlab - 2 lesuren per week
Van het eerste tot en met het derde middelbaar confronteren we je in dit laboratorium met zoveel mogelijk vormen van woord. In een groepje van maximum zes leerlingen krijg je wekelijks twee uur les. Je duikelt, wroet en speelt met poëzie, toneeltekst, improvisatie, hoorspel, ruimte, stilte en personage. Aan de hand van verschillende thema’s onderzoek je samen met je medeleerlingen en begeleid door je leerkracht telkens een facet van de dramatische kunst. Zo leer je onderzoeken, creëren en performen.
4de tot 6de middelbaar
Kunst-en cultuuratelier - 1 lesuur per week
Als je zelf op het podium staat, is het belangrijk dat je oog hebt voor het werk van anderen. Dit vak leert je kritisch en met kennis van zaken kijken naar theater. Of zeg maar naar kunst in het algemeen. Je woont heel wat (theater)voorstellingen bij die de leerkracht in de les toelicht en achteraf analyseert.
Spreken en presenteren - 1 lesuur per week
Spreken en presenteren maakt van jou een vlotte spreker. Via spreekoefeningen leer je op een ongedwongen wijze improviseren, discussie voeren, debatten leiden, interviews afnemen, radio maken en toespraken houden. Je teksten, die schrijf je zelf.
Verteltheater - 1 lesuur per week
Poëzie, theatermonologen, cabaretteksten, maar ook een krantenartikel, een situatie of een emotie kan de start van je verhaal zijn. Je vertelt, je speelt, je leeft je in en gaat op zoek naar je eigen stem. Je pakt het publiek vast, ontroert en laat het niet meer los.
Speltheater - 1 lesuur per week
In speltheater zetten we dialoog centraal: jij en je medespeler(s). We vertrekken vanuit een bestaande theatertekst, een film of schilderij, een flard tekst die we onbewaakt ergens opvingen. Jij bent de speler. Aan jou om een kant van jezelf te ontdekken en die aan ons te tonen in je personage.
beeld
1ste en 2de leerjaar
Beeldatelier - 1 lesuur per week
In de lessen beeldatelier ga je aan de slag met kleur, lijn en vorm. Verrassende opdrachten zetten je creativiteit en verbeelding aan het werk. Met uiteenlopende materialen en onbekende gereedschappen ontpop je je tot een gekke uitvinder en een meesterlijke kunstenaar. Zit je thuis de hele tijd te tekenen of te knutselen? Dan zal je in de lessen beeldatelier een tweede adem vinden.
KAmielkes - 1 lesuur per week
Ben je een creatieve doener en dromer, dan is de KAmielkes iets voor jou. In deze muzische klas krijg je een wervelwind van indrukken en ervaar je hoe leuk het is om met beeldende kunst, muziek en woord bezig te zijn. Proeven van de KAmielkes is op jonge leeftijd kennis maken met alles wat de Kunstacademie te bieden heeft. Ideaal als oriëntatie en smaakmaker. De les KAmielkes kun je meepikken direct na schooltijd.
3de tot 6de leerjaar
Beeldatelier - 1 lesuur per week
In de lessen beeldatelier ontcijfer je de geheimen van de kunst. Je verkent er spelenderwijs kleur, lijn en vorm. Iedere week geef je met andere gereedschappen en materialen vorm aan je verbeelding. Tekenen, schilderen, boetseren; het komt allemaal aan bod. Bovendien word je uitgedaagd door aanstekelijke opdrachten en beleef je telkens weer opnieuw het plezier van het maken.
1ste tot 6de middelbaar
Beeldatelier - 4 lesuren per week
In beeldatelier kun je je artistieke kriebel helemaal kwijt. Je krijgt nu vier uur les per week, waardoor je je helemaal kunt verdiepen in teken- en schilderkunst, grafische technieken en ruimtelijk werk. Klei, olieverf, houtskool, graffiti, gips, nieuwe media; alles passeert de revue.
Meer en meer zoek je naar een persoonlijke invulling van de opdrachten. Jouw werk toets je af aan dat van professionele kunstenaars. Je kan een schetsboek bijhouden, je zoekt op, documenteert en verzamelt. Zo ontwikkel je een oog voor schoonheid, ook in het ongewone.
Volwassenen 18+
2D-atelier - 4 lesuren per week
In dit atelier is de grens tussen teken- en schilderkunst flinterdun. Beide disciplines worden aangereikt en zo ontdek je het medium dat het best bij jouw artistiek verhaal past. Verhouding, vormstudie, kleur, compositie, licht-donkerwerking, richting, perspectief, enz. Uitgedaagd door diverse opdrachten en thema’s verken je deze beeldtaal en start je je zoektocht naar een persoonlijk vocabularium. We helpen je een visie op het tweedimensionale vlak en tegelijk je eigen artistieke identiteit te ontwikkelen. Onze opleiding is veelzijdig. Zowel de hedendaagse kunstscène als de klassieke kunst zijn een voortdurende bron van inspiratie. Dit 2D-atelier richten wij graag in maar dit kan pas als er minstens tien cursisten zijn ingeschreven.
Tekenkunst - 8 lesuren per week
In het atelier tekenkunst ontdek je tekenen in al zijn facetten, zowel vanuit de waarneming als de verbeelding, zowel vanuit het technisch vaardige als het expressieve en creërende. De thema’s zijn zeer uiteenlopend. Je werkt naar figuur (model), stilleven, landschap. Je zet ook stappen richting abstractie. Verhouding, licht-donkerwerking, richting, perspectief, enz. Met deze beeldende middelen start je je zoektocht naar een persoonlijk vocabularium. Je ontdekt de raakvlakken met andere disciplines, je ontdekt jezelf en je eigen creatieve skills, je geniet van het tot stand brengen van een persoonlijk oeuvre.
Vrije grafiek - 8 lesuren per week
In het grafiekatelier leer je diverse vlak-, diepdruk- en hoogdruktechnieken op een eigentijdse en niet-toxische manier. Het medium biedt veel artistieke mogelijkheden die je leert kennen via proces en experiment. Je leert het spel van lijnen, vlakken en figuren beheersen en ook je tekenvaardigheid komt aan bod. Je persoonlijke ontplooiing en je eigen verhaal worden alsmaar sterker naarmate de opleiding vordert. Je maakt boeiende beelden met dikwijls verrassende resultaten. Je stelt je werk tentoon en laat je inspireren door de klassieke en hedendaagse kunst. De leerkracht neemt je graag mee in het verhaal van lino- en houtsnede, monotype, etstechnieken op koper en pvc-film en vlakdruk op polyesterkalk.
Projectatelier - 8 lesuren per week
In projectatelier draait het om experimenteren en exploreren. Het is een zoektocht naar zowel vorm als techniek. Concept, context en techniek zijn onlosmakelijk verbonden en vanuit die veelzijdigheid ga je die benaderen. Dit atelier is niet gebonden aan één medium. Het gebruikte medium is bovendien niet langer het uitganspunt, maar een deel van het geheel. Het beeldend werk kan dan ook vele vormen aannemen: van conceptuele kunst tot installatiekunst, tweedimensionaal werk, sculpturaal werk, performance, enz. Daarnaast onderzoek je de mogelijkheden van het tentoonstellen. Hoe kun je de toeschouwer op een interessante manier benaderen of zelf actief laten deelnemen? Projectatelier is een creatief en actief atelier waar je je ideeën omzet in concrete projecten.
Keramiek - 8 lesuren per week
Zie je graag vormen ontstaan uit materie? Vertel je je eigen artistiek verhaal het liefst in klei? Dan zit je in het keramiekatelier op je plaats. Aan de hand van gerichte opdrachten en thema’s verken je vormstudie, functionaliteit, ontwerp en sculpturaliteit. Je maakt kennis met een waaier aan technieken: je leert opbouwtechnieken, maakt mallen om met gietklei te vullen en draait potten op de draaischijf. Je verkent decoratieve technieken zoals glazuren en maakt kennis met verschillende types ovens en stooktechnieken. Je experimenteert en verkent je eigen artistieke mogelijkheden. Je bouwt zelfstandig een oeuvre op en werkt je eigen concepten uit. Begeleide uitstappen, toonmomenten, coaching en groepsdynamiek vormen een boeiende ondersteuning in deze opleiding.
Schilderkunst - 8 lesuren per week
In het atelier schilderkunst vertrek je vanuit de waarneming en de verbeelding. Je leert omgaan met beelden en leert deze te verwerken of te filteren tot een eigen creatie. Kleur, compositie, materie verken je procesmatig via uitdagende opdrachten en thema’s. Er is ruimte om te experimenteren en de eigenschappen van de verf en hun dragers te onderzoeken. Met die bagage en technische onderbouw, ontwikkel je een visie op het tweedimensionale vlak en tegelijk je eigen artistieke identiteit. Onze opleiding is veelzijdig en zowel de hedendaagse kunstscène als de klassieke kunst zijn een voortdurende bron van inspiratie. We coachen en begeleiden jou in je groeiproces en helpen jou een persoonlijke beeldtaal ontdekken.
muziek
1ste en 2de leerjaar
Muziekinitiatie - 1 lesuur per week
Muziek ervaren met je oren en je lijf. In speelse opdrachten zingen, klanken maken en herkennen, luisteren, marcheren, dansen, dirigeren, bodydrummen en spelen op kleine slaginstrumenten, dat doe je allemaal in muziekinitiatie. In deze speelse en zwierige lessen ervaar je muziek als een tweede natuur. Je ontdekt je eigen muzikale kriebel en gaat ermee aan de slag. Hopsaké!
KAmielkes - 1 lesuur per week
Ben je een creatieve doener en dromer, dan is de KAmielkes iets voor jou. In deze muzische klas krijg je een wervelwind van indrukken en ervaar je hoe leuk het is om met beeldende kunst, muziek en woord bezig te zijn. Proeven van de KAmielkes is op jonge leeftijd kennis maken met alles wat de Kunstacademie te bieden heeft. Ideaal als oriëntatie en smaakmaker. De les KAmielkes kun je meepikken direct na schooltijd.
3de en 4de leerjaar
Muziekatelier - 2 lesuren per week
Musiceren kan je leren! In het muziekatelier leer je noten lezen, ritmeren en zingen. Tijdens deze lessen klap je, zing je en speel je op kleine slagwerkinstrumenten. Zo train je je ritmegevoel en je muzikaal geheugen. En dat doe je niet alleen. Want samen muziek maken met de hele klas, dat is pas fijn!
Instrument - 1 lesuur per week
Welk instrument je ook kiest, je leert er stap voor stap op spelen. Je volgt les in kleine groepjes van maximum vier leerlingen en alles wat je in de lessen muziekatelier leert, komt hier beestig goed van pas. Benieuwd welke instrumenten je kan leren spelen aan de kunstacademie? Viool, cello, blokfluit, dwarsfluit, klarinet, saxofoon, fagot, trompet, trombone, bariton, hoorn, althoorn, euphonium, piano, slagwerk, gitaar en zang.
5de en 6de leerjaar
Muziekatelier - 1 lesuur per week
Vanaf het vijfde leerjaar volg je nog één uurtje muziekatelier. De noten en de ritmes worden talrijker en moeilijker en je zingt en musiceert met de hele klas. Muziekatelier daagt je met een basispakket zichtlezen en ritmes voor gevorderden uit.
Instrument - 1 lesuur per week
Ondertussen ben je beste maatjes geworden met je instrument. Je kunt er verschillende ritmes en alsmaar meer noten op spelen. De muziek die je speelt, klinkt ondertussen behoorlijk goed! Het podium lonkt meer dan ooit. Klasoptredens of spelen op de opendeur, je krijgt elk schooljaar de kans om je liefde voor muziek aan iedereen te tonen. En wees daar maar zeker van: optreden voor het publiek is altijd een beetje spannend maar wel heel leuk.
Groepsmusiceren - 1 lesuur per week
Vanaf het vijfde leerjaar heb je de beginselen van het muziekatelier onder de knie en ben je goed vertrokken op je instrument. Tijd om iets nieuws uit te proberen: groepsmusiceren! In deze lessen ondervind je aan de lijve hoe plezant samen muziek maken kan zijn. Je leert luisteren naar elkaar, je leert samen een mooie klank vormen en je krijgt aandacht voor tempo en dynamiek. Plezier gegarandeerd nu je met andere instrumenten en met andere muzikanten mag samenspelen.
1ste tot 6de middelbaar
Instrument - 1 lesuur per week
De basistechniek heb je ondertussen verworven. Tijd om deze verder uit te breiden en te verfijnen. Het repertoire waaruit je kunt kiezen wordt groter en je persoonlijke inbreng wordt heel erg gewaardeerd. Je krijgt de kans om muzikaal te groeien.
Groepsmusiceren - 1 lesuur per week
In de lessen groepsmusiceren ondervind je aan de lijve hoe plezant samen muziek maken kan zijn. Je leert luisteren naar elkaar, je leert samen een mooie klank vormen en je krijgt aandacht voor tempo en dynamiek.
Koor - 1 lesuur per week
Samen zingen in koor. Ook dat kan aan de kunstacademie. Van klassieke liederen tot hedendaagse pop, je zingt ze meerstemmig en met volle goesting. Bovendien krijg je meermaals per jaar de kans om met een enthousiaste koorbende het podium te betreden.
Begeleidingspraktijk - 1 lesuur per week
Voor de leerlingen piano is er het vak begeleidingspraktijk. Je leert er akkoorden gebruiken en toepassen. Je laat de partituur los en vindt je eigen stem op de piano. Je ontdekt hoe je op zicht kan spelen. Uiteraard leer je ook samen spelen en elkaar begeleiden.
Improvisatie - 1 lesuur per week
Improvisatie is een praktische les waarin je al je creatieve muziekkriebels botviert. Hoe speel je op jouw instrument de regen na? Of hoe stap je mee in de sound van de ander en bouw je samen een muziekscore op? In deze les leer je je instrument vanuit een andere invalshoek bespelen.
Compositie - 1 lesuur per week
Een eigen nummer schrijven voor het instrument waarop je speelt. Een liedje maken van je eigen tekst of op de tekst van iemand anders? Dat muzikale idee in je hoofd omzetten tot een compositie. Dit alles kun je leren. Bovendien kom je in deze les te weten hoe instrumenten, orkesten en ensembles werken. Welkom in de klas compositie.
Muziekcreatie - 1 lesuur per week
In muziekcreatie maak je je eigen muziek op de meest uiteenlopende manieren. Je creëert je eigen soundscape. En dit niet alleen voor je eigen instrument. Je creëert ook muziek voor een ensemble en met die muzikanten voer je je eigen werk uit. De tools die we je in deze les aanreiken zijn verrassend veelzijdig.
Muziektheorie - 1 lesuur per week
In de lessen muziektheorie verdiep je je in de bouwstenen van de muziek. Je ontleedt de muziektaal en probeert die te begrijpen. Je gaat op zoek naar de vorm, de opbouw en de structuur van een muziekwerk. Je leert akkoorden lezen en herkennen. Ook andere parameters zoals melodie en ritme krijgen de nodige aandacht.
Muziekgeschiedenis - 1 lesuur per week
In ons atelier muziekgeschiedenis kan je je muzikaal oor aanscherpen en heel wat straffe werken beluisteren. Je leert de geschiedenis van de muziek kennen van bij haar ontstaan tot en met de 21ste eeuw. Je legt linken naar andere disciplines zoals geschiedenis, filosofie of beeldende kunst.
Specialisatie - 2 lesuren per week
Je bent ooit afgestudeerd aan een kunstacademie of je hebt een andere muzikale opleiding genoten en het muziekaanbod van onze kunstacademie interesseert jou. Je bent leerling aan onze academie en je wil je nog verder verdiepen in één van de vakken die de school aanbiedt. Dat kan! Maak een afspraak met directeur Heidi Declercq en bekijk samen wat de kunstacademie voor jou kan betekenen. Je volgt 2 uur les per week.
15+
Je houdt van muziek en wil graag een instrument bespelen. Je bent volwassen en je hebt je passie voor muziek nog niet ten volle waargemaakt. Je volgt een lerarenopleiding en je wil muzikale kennis en vaardigheden uitbreiden. Dan ben je welkom in de lessen muziek volwassenen (15+).
Je volgt drie uur les per week: twee uur muziekatelier en één uur instrumentles. Beide lessen zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden.
Muziekatelier - 2 lesuren per week
In de lessen muziekatelier leer je muziek lezen en zingen en leer je de taal van de muziek kennen. Je speelt met ritme, tempo en toon.
Instrument - 1 lesuur per week
In de instrumentles leer je stap voor stap je instrument bespelen of bouw je verder op je eerder verworven vaardigheden. Je maakt je keuze uit een ruim aanbod instrumenten: viool, cello, blokfluit, dwarsfluit, klarinet, saxofoon, fagot, trompet, trombone, bariton, hoorn, althoorn, euphonium, piano, slagwerk, gitaar en zang. Op het einde van de vakantie neemt de leerkracht instrument contact met je op om af te spreken waar, op welke dag en op welk uur jouw les doorgaat.